Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Výkonný ředitel Intelu Pat Gelsinger opět odcestoval na Tchaj-wan, kde dle dostupných informací měl žádat další výrobní kapacity. Diskutoval tak s několika vedoucími pracovníky společnosti TSMC.  
Don Q (342) | 12.4.20229:26
Jinými slovy ­- Intel ­"zasadil další ránu konkurenci­" :­-­). Úžasné, jak je ten Intel chytrý. Teď vážně: Intel může žádat cokoli, podstatné je znění smluv a hlavně jejich dodržení, a to z obou stran. Teprve se ukáže, zda Intel dokáže napravit mnoho promarněných let.
Odpovědět1  0
tombominos (1345) | 11.4.202212:47
..nas proces je porad ­"mess­" a kdyz Vas nejsme schopni technicky predehnat, tak Vam aspon vezmeme moznost vyrabet. Vsetko si to kupime :D
Odpovědět6  0
pietrolbc (208) | 11.4.202214:13
Však proč ne ... Ikdyž Intel nemam pro jeho praktiky zrovna v lásce, tak žijeme v globálním kapitalismu a pokud by AMD bo NV chtěli tak můžou Intel taky zkusit přeplatit ­/ vytlačit zabráním kapacit ...
Odpovědět0  5
RadecekH (811) | 11.4.202215:48
Poplačte si a pak se podívejte realitě do očí. Ty dvě firmy mohou budovat vlastní fabriky a stejně tak mohou v tržním prostředí platit víc, aby víc získaly. Je to jen a pouze na nich. TSMC není charita. Udělá to, co je pro ni výhodnější.
Odpovědět1  5
PHiLiPZ (78) | 11.4.202217:04
Uprednostnit zakaznika len preto, ze teraz je ochotny zaplatit viac, je taky greedy pristup, ktory sa v dlhodobom horizonte vyplatit nemusi. Hypoteticky extremny priklad ­- pokial by Intel zobral 100% kapacity vyroby polovodicov, kym skrachuje konkurencia, potom moze Intel ponuknut minimum, a nikto uz za vyrobu nezaplati viac. Alebo realnejsie ­- potlacit konkurenciu, kym sa Intel pozviecha, aby potom Intel vyrabal sam a konkurencia uz nebola ziadana. V oboch pripadoch by majitelia FABov dlhodobo tratili.
Odpovědět5  1
RadecekH (811) | 11.4.202218:09
Problém vás a vám podobných je v tom, že odmítáte vnímat realitu. Intel je dlouhodobý zákazník TSMC. Do roku 2019 u nich utrácel víc než AMD. Zatím jen v letech 2020 a 2021 bylo AMD pro TSMC větší zákazník ­(v penězích­). Letos to už může být zase naopak. Pořád se ale bavíme o nějakých max. 10 % tržeb, tedy nic extrémního, co by potlačovalo nějakou konkurenci, jak se snažíte naznačit. Vykoupit kapacitu ani technicky nejde, protože kapacita se objednává roky dopředu a v okamžiku, kdy roste poptávka, rostou i investice do navyšování výrobních kapacit, což se třeba aktuálně děje.
Moc nerozumím lidem jako vy či tombominos. V podstatě říkáte, že TSMC jsou hloupí, protože vy přeci víte lépe, než oni, co je pro ně výhodnější.
Odpovědět1  5
drak3go (39) | 11.4.202221:14
"Uprednostnit zakaznika len preto, ze teraz je ochotny zaplatit viac­" ­- to jsou jen z prstu vycucaný kecy.

Ty a ani já absolutně netušíme, co všechno za partnerstvím TSMC & Intel.

Klidně je možný, že Intel drží TSMC pod krkem skrz patenty, přeci jen, než se jim to pár let zpět zadrhlo, byl to Intel, kdo výrobě čipů vládl a část jejich patentů musí TSMC používat i nadále.

Nebo v tom může být tlak akcionářů, případně klidně i obavy ­(nebo jen zadní vrátka­) TSMC z­(do­) budoucnosti. Jen křemík v dlouhodobém horizontu už stačit nebude a jsou to firmy jako Intel, IBM a další, které už spoustu let hledají náhradu.

Prostě.., je spousta dobrých důvodů, proč mít lepší vztah s Intelem, než jen s ­"pouhým návrhářem­" jako je dnes AMD i kdyby jen kvůli přístupu: ­"je lepší se spolu dohodnout, než válčit­".
Odpovědět3  0
pietrolbc (208) | 12.4.202219:33
Sem ani necekal tolik minusovacich bolseviku co by nejradeji soukromejm firmam narizovali kolik ceho komu a za kolik muzou dodavat :D
Odpovědět1  1
tombominos (1345) | 13.4.202211:42
Ja nemam problem chapat tuto ­"realitu­". Nicmene mne jako uzivateli se nelibi. Pokud Intel je schopen z meho pohledu uzivatele ­"blokovat­" vyrobu chipu AMD, i presto ze ma vlastni tovarny, tak je to na skodu celemu trhu. To ze si kazdy muze koupit­/predplatit­/objednat tak nebo onak je sice pravda, nicmene to na vysledku, pokud jim bude ­"blokace­" kapacit AMD­(NV­) nic nemeni.
Intel mne osobne napr. v notebookove oblasti stale nepresvedcil i pres o generaci novejsi architekturu, nez je soucasne AMD. Kdyz si vezmu v potaz, ze AMD stacilo upravit Zen3, aby se vyrovnal­/predcil mobilni AL v TDP do 45W a cca do 60W ani nijak vyrazneji neztraci i presto, ze Intel ma vyssi IPC, vice jader, atd. Proto si zachovavam oproti budoucim Intel architekturam zatim zdravou skepsi a nerad bych, abych si musel kupovat ­"inferiorni­" Intel jen proto, ze AMD nemohlo vyrobit dostatek chipu. To stejne plati treba o grafikach, kde prozatimni uniky o Intelim Xe jsou podle mne daleko za ocekavanim. A zase bych nerad musel trcet v notebooku s Inteli grafikou, misto napr. NV jen proto, ze Intel preplati slabsi konkurenty.
Odpovědět1  1
pietrolbc (208) | 13.4.202220:29
Tusim ze kdyby byl intel v tech svejch tovarnach schopen vyrabet na konkurenceschopnem procesu k TSMC tak by k zadnemu ­"blokovani­" nedochazelo ...
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.